Gremi de Llibreters de Catalunya

Campanya Fas 6 anys. Tria un llibre
16-10-2019
4a edició d’aquesta iniciativa que té com a objectiu principal estimular els hàbits de lectura dels petits lectors

La campanya arribarà a 74.000 nens i nenes de Catalunya que podran anar a més de 300 llibreries.
Gremi de Llibreters de Catalunya

XX Premi Llibreter 2019
18-06-2019
‘Novel·la’, de Pol Beckmann, ha guanyat el Premi Llibreter 2019 en la categoria de literatura catalana. Reconeixen la “qualitat i atreviment literari” de l’obra, el “domini del llenguatge i capacitat de síntesi argumental” i l'”originalitat en el plantejament dels límits entre la ficció i la realitat”. Al costat de Beckmann, el jurat també ha fet una menció especial a l’obra ‘Fugir era el més bell que teníem’, de Marta Marín-Dòmine. Per la seva banda, ‘Les formes del verb anar’, de Jenny Erpenbeck, ha estat reconeguda en la categoria d’altres literatures. En la categoria de literatura infantil i juvenil ha estat premiada la novel·la ‘Camins d’aigua’, de Raimon Portell. Es tracta d’un llibre d’aventures que barreja ficció i història.Encara en l’àmbit infantil i juvenil, però en altres literatures, s’ha guardonat la novel·la fantàstica ‘La cançó del cucut’, de Francesc Hardinge, per unanimitat del jurat.Finalment, s’ha premiat l’àlbum il·lustrat ‘Sirenes’, de Jessica Love, un llibre que qualifiquen de “bonic i valent”
Gremi de Llibreters de Catalunya

El Gremi de Llibreters valora positivament l’alta participació amb un Sant Jordi amb bon temps i amb vendes ja el cap de setmana
23-04-2018
El bon temps generalitzat arreu de Catalunya ha fet que els ciutadans hagin tornat a sortir al carrer per complir amb la tradició de comprar llibres. La presidenta del Gremi de Llibreters, M. Carme Ferrer, assenyala que “el fet d’haver viscut un Sant Jordi laborable ens ha permès que les vendes
s’hagin produït de forma esglaonada durant tot el dia i massiva un cop més”. A més, el cap de setmana ha servit perquè moltes vendes s’hagin anticipat. Malgrat que les xifres definitives no es coneixeran fins al divendres vinent, la sensació hores abans de tancar és que la venda serà com a mínim com la de l’any passat. Durant tot el dilluns, especialment a partir de la tarda, la ciutat de Barcelona és la que més visitants ha rebut. El volum de participació ciutadana s’ha concretat en l’entorn de Plaça Catalunya, Rambla Catalunya, Passeig de Gràcia i les Rambles. Enguany, gràcies a
l’acord del Gremi de Llibreters amb l’Ajuntament de Barcelona s’ha incorporat un nou espai a la venda de llibres al carrer del Consell de Cent en el tram comprès entre Passeig de Gràcia - Rambla de Catalunya i Balmes, que ha afavorit la millora de la mobilitat. També s’ha allargat l’espai de l’Avinguda de la Diagonal destinat a la venda de llibres. Per altra banda, el Passeig de Sant Joan, dedicat al públic familiar i infantil, ha doblat pràcticament el seu espai.

Un ventall ampli de títols
Seguint la tendència d’anys anteriors, els ciutadans han optat per comprar més d’un llibre, destacant una tria amplia de llibres adquirits. Com a dia laborable, la dinàmica de participació i vendes s’ha intensificat durant moments concrets del dia: abans de començar i en finalitzar la jornada laboral i al migdia.

Trobada amb periodistes estrangers
Com a novetat d’enguany, el Gremi de Llibreters ha donat suport a la iniciativa de l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat amb motiu de l'Any del Turisme Cultural. Fruit d’aquesta col·laboració, una vintena de periodistes europeus de 10 països han vingut a conèixer i viure Sant Jordi i el Dia del Llibre en un acte conjunt a la Casa de les Punxes de Barcelona, organitzat per l’Agència Catalana de Turisme i el Gremi de Llibreters en el marc de l’Any del Turisme Cultural. Els participants han mostrat la seva sorpresa per la popularitat de la festa i per la participació de la ciutadania amb la presència de llibres i roses al carrer per tot arreu. Després de veure i viure la Diada de Sant Jordi, el grup de periodistes visitarà la Costa Brava i la Costa Daurada per conèixer altres aspectes turístics i culturals de Catalunya.
Gremi de Llibreters de Catalunya

Nova Junta Directiva i Presidenta
12-02-2018
Sra. M. Carme Ferrer és, des del dia 12 de febrer, la nova presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya. Substitueix en el càrrec el Sr. Antoni Daura, que ha estat president de l’entitat els darrers vuit anys. La Sra. Ferrer té una llarga trajectòria de més de quaranta anys al capdavant de la Llibreria Empúries, de Girona, i com a presidenta dels llibreters d’aquesta demarcació.

En l’assemblea en què s’ha ratificat per unanimitat la candidatura presentada per la Sra. Ferrer, el Sr. Daura ha fet un repàs dels anys en què ha presidit el Gremi, anys difícils per la situació econòmica però intensos i estimulants, en què s’ha avançat en projectes novedosos, com l’Escola de Llibreria, la primera de l’estat i de la qual n’han sortit força llibreries noves, o Libridata, eina sectorial de gestió i coneixement del mercat; en el valor de les llibreries com a actiu cultural i de comerç de proximitat; i el respecte envers les bones pràctiques comercials, entre d’altres aspectes. El Sr. Daura ha agraït la col·laboració dels diversos equips amb què ha treballat i ha desitjat sort i encert a la nova junta.

Per la seva banda, la Sra. Ferrer ha esbossat les principals línies de treball del nou equip, centrades en la potenciació dels projectes consolidats, amb l’afany d’enfortir-los i millorar-los (per exemple, l’aposta pel Premi Llibreter i l’ampliació a un nou guardó per la literatura infantil i juvenil); abordar la resolució de problemes i dificultats a l'entorn de les pràctiques comercials, fires i d’altres esdeveniment, com per exemple l’extensió de models de pacte per a la celebració del Dia del Llibre per Sant Jordi; continuar amb la comunicació i diàleg amb els administracions per a construir estratègies comunes de suport i foment lector; i la revitalització del paper del Gremi com a prestador de serveis i difusor de l’activitat cultural de totes les llibreries del país.
Gremi de Llibreters de Catalunya

Declaració per la qualitat democràtica, la llibertat, la llengua i les institucions catalanes.
09-11-2017
Diverses entitats i gremis del món del llibre i la il·lustració, entre els quals el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya per acord de junta, han confeccionat aquesta Declaració per la qualitat democràtica, la llibertat, la llengua i les institucions catalanes.

Amb el convenciment que el debat d'idees ha de ser l'eina de construcció d'un país, i que per tant el món del llibre i la cultura en general hi són essencials, si us sembla adient, podeu fer-la córrer, penjar-la als aparadors.... i fer servir en els vostres missatges i tuits el hastagg #IdeesPerLaLlibertat
Gremi de Llibreters de Catalunya

Participem a la comissió organitzadora de la Setmana del Llibre en català
08-09-2017
La Setmana del Llibre en Català és una fira que permet reconèixer la tasca de les editorials que editen en català i de les llibreries que apropen al lector les seves publicacions, tot donant visibilitat al llibre i les revistes i oferint eines per a fomentar la prescripció de la lectura.

La Setmana fomenta la trobada entre lectors, llibreries, editorials i revistes que editen en català. Una oportunitat per trobar novetats, per recuperar antics fons editorials i alhora gaudir de lectures en veu alta amb reconeguts autors, actors i periodistes, sopars literaris, taules rodones, nits de música i cinema i espectacles familiars.

En síntesi: una petita ciutat, innovadora i sostenible, de la lectura, el llibre i les revistes en català
Gremi de Llibreters de Catalunya

18a Edició dels Premis Llibreter
03-07-2017
El premi Llibreter atorgat pel Gremi de Llibreters recau a 'Els estranys', de Raül Garrigasait. Marcello Fois i Albert Asensio obtenen els altres dos guardons.

El Premi Llibreter és un guardó, organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya atorga cada any el Premi Llibreter amb l’objectiu de destacar i reconèixer la qualitat i la significació de determinats títols per afavorir-ne la difusió mitjançant la seva promoció a les llibreries.

"La història és el declivi del seu pensament", ha explicat aquest divendres Raül Garrigasait, autor d'Els Estranys (publicat per Edicions de 1984), obra guanyadora de la 18a edició del Premi Llibreter de narrativa catalana costat de l'italià Marcello Fois (a la categoria altres literatures) i Alberto Asensio (llibre infantil).

El jurat ha destacat de l'obra com, a partir d'un fet històric i un lloc geogràfic concret, Garrigasait construeix una història que barreja ficció i realitat. Un treball que els llibreters recomanen per "tota mena de lectors". El guardó té el valor afegit que l'atorga el sector llibreter, coneixedor dels gustos dels lectors i amb bon ull per als èxits literaris del futur. Per aquest motiu es concedeixi tan sols a obres ja publicades, "un tipus de guardó on el filtre és la crítica i el reconeixement del públic", en paraules d'Antonio Daura, president del gremi. El premi no té cap dotació econòmica, la idea és que els llibreters contribueixin a difondre aquestes obres entre el públic. De fet, segons Daura, els premis amb compensacions econòmiques per a obres no publicades són en realitat "operacions comercials destinades a portar a l'hort als lectors".

Alberto Asensio, guanyador de la categoria d'àlbum il·lustrat amb El banc blau (publicada en castellà i català per Babulinka), ha explicat que el guardó suposa el primer gran impuls com a il·lustrador després de 10 anys en l'ofici. El seu llibre versa sobre el pas del temps i les històries circulars de persones que s'enamoren, construeixen amistats o s'acomiaden per sempre en un banc blau.
Gremi de Llibreters de Catalunya

Es confirmen les bones sensacions de Sant Jordi amb una facturació de 21,80 ME, un 4% més que l'any passat
27-04-2017
El Gremi de Llibreters de Catalunya ha presentat avui el balanç del Dia del Llibre per Sant Jordi de 2017, que ha tancat amb una facturació de 21,80 M€ (20,96 M€, el 2016), el que suposa un increment del 4%, si sumem dissabte i diumenge, tal i com va acordar la Cambra del Llibre de Catalunya de manera excepcional per a enguany. Aquesta xifra suposa superar els 1,6 milions d’exemplars venuts.

Es confirmen, doncs, les bones sensacions de participació que el Gremi apuntava en la roda de premsa prèvia a la diada. A tot Catalunya es va convertir el diumenge en l’oportunitat a què es convidava la ciutadania d’aprofitar la jornada festiva per a viure-la amb més intensitat, tot participant en activitats, visites i compra de llibres.

Així ho expressaven les llibreries de tot el país al llarg del dia, gràcies a l'arrelament de la festa entre la població, que va sortir massivament a celebrar-ho aprofitant el bon temps
que va fer arreu. A diferència de l’any passat, en què les tormentes van esguerrar les dades de facturació d’alguns territoris, aquest 2017 l’èxit de vendes s’ha produït a tot el país, amb escasses incidències. En aquest sentit, el Gremi valora molt positivament la decisió d’un centenar de municipis que van apostar per permetre l’obertura comercial el dia 23, a iniciativa del Consell de Gremis de Catalunya, fet que ha afavorit que el Dia del Llibre de 2017 hagi tornat ser positiu.

Es confirma, doncs, la tendència encetada el 2016 d’un Sant Jordi com més va més participatiu, sigui entre setmana o en festiu, cosa que demostra l’estimació de la ciutadania per aquesta festa i l’impuls que això suposa per a la candidatura de la festa a ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Gremi de Llibreters de Catalunya

Sant Jordi 2017
23-04-2017
Una app llibretera i un concurs de selfies
El Gremi de Llibreters llança aquest any una app gratuïta que permetrà a tothom que se la descarregui conèixer la totalitat de les llibreries agremiades i, en el cas de Barcelona, també l’establiment. El Gremi buscarà la complicitat del públic en l’èxit d’aquesta festa
proposant als lectors que es facin una selfie amb el llibre comprat en una de les llibreries que apareixen a l'app per participar en un concurs. "

Aquest any, Barcelona ha volgut fer coincidir la diada de Sant Jordi amb una trobada de Ciutats de la Literatura, que està dins de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO de la qual forma part des de 2015. Així, una vintena de representants d'urbs com Iowa City (Estats Units), Dunedin (Nova Zelanda), Bagdag (Irak), Montevideo (Uruguai) i Edimburg (Escòcia) passaran uns dies a Barcelona durant els quals podran viure el Dia del Llibre i tota la festa i fenomen social que s'originen al seu voltant.

Noves facilitats de compra digital de llibres a les llibreries
També s’ha presentat el nou portal de Libelista, la plataforma de venda en línia hereva de Liberdrac que ja permet la compra de llibres en format paper a part dels digitals, amb opcions com l'enviament a domicili i la recollida a la botiga i la participació d'una xarxa de llibreries de proximitat arreu de Catalunya.

Gremi de Llibreters de Catalunya

Nou distintiu de qualitat "Llibreria de referència"
14-11-2016
El nou distintiu de qualitat "Llibreria de referència" reconeix l'excel·lència de les llibreries de Catalunya
El distintiu, impulsat pel Departament de Cultura i el Gremi de Llibreters de Catalunya, vol incentivar les llibreries a treballar activament en la seva millora contínua.
“Llibreria de Referència” vol reconèixer valors i qualitats que poden oferir les llibreries, com ara un servei orientat al client que incideixi en l’atenció i la fiabilitat; un catàleg ampli i divers, que reflecteixi la riquesa de la producció editorial; un personal qualificat, capaç d’oferir assessorament adequat, sobre l’oferta editorial existent, i un ventall d’activitats que fomentin el llibre i la lectura.
El distintiu “Llibreria de Referència” s’adreça a les llibreries ubicades a Catalunya que es dediquin exclusivament o principalment a la venda de llibres i que comptin amb menys de 20 treballadors.
A l’hora de concedir el distintiu es tindran en compte criteris de caràcter obligatori i optatius, els quals seran puntuables. Aquests criteris s’estructuren en quatre blocs, segons si estan relacionats amb l’activitat de la llibreria; amb la seva gestió; amb les instal·lacions i el personal, i amb la cultura, la qualitat i la millora. “Llibreria de Referència” s’articula mitjançant una norma de qualitat de servei en petit comerç.
Gremi de Llibreters de Catalunya

Objectiu: reconvertir el món del llibre
11-11-2016
El Gremi de Llibreters i la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB impulsen el projecte Hieronymus per fer una diagnosi ámplia del sector i transformar-lo.
L'objectiu del Projecte Hieronymus és molt clar: reconvertir el món del llibre. Aquesta és la voluntat dels impulsors d'aquest ambiciós projecte que vol identificar els problemes que afecten el sector del llibre com a pas previ a la implantació de les millores que permetin fer-lo més eficient, efectiu i adaptat a les necessitats del més digital. Peró no és una feina fàcil. El sector del llibre aplega agents amb realitats diverses, que van des dels autors fins als llibreters, passant per editors, distribuidors, bibliotecaris i, és clar, els mateixos lectors. Aquesta és una de les particularitats més remarcables del projecte Hieronymus, que ha aconseguit aglutinar el suport de tots els agents del sector. Al capdavant, liderant la iniciativa, se situen el Gremi de Llibreters i la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB.
Ara és un bon moment a escala socioeconómica per fer una pausa i fer aquesta radiografia del sector, afegeix el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura. Estem en un moment en que el comerç intenta superar la forta crisi, en que els hàbits de lectura estan canviant i en que es va implantant lentament el llibre electrónic, apunta Daura, que creu que davant tot així cal copsar les inquietuds de tots els actors implicats, analitzar les debilitats i amenaces i explorar camins de millora. Tenim un gran repte que és el d'adaptar-nos a les noves tecnologies, tant pel que fa a la gestió interna com en la prescripció i la promoció del llibre i és que el que està clar és que les noves tecnologies són un repte per tot el sector del llibre (V.E)
Gremi de Llibreters de Catalunya

El Gremi del llibreters entrega el XVII Premi Llibreter a l'Antiga Fàbrica Damm.
20-07-2016
El dilluns 20 de juny a les 20 hores es van fer entrega dels guardons del XVII Premi Llibreter a l'Antiga Fàbrica Damm.

El Premi Llibreter és un guardó, organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya, que atorguen les llibreries de Catalunya. Té per objectiu destacar i reconèixer la qualitat i la significació de determinats títols per afavorir-ne la difusió mitjançant la seva promoció a les llibreries.

Aquest any, les autores guardonades han estat:
- Francesca Sanna (El Viatge, d' Editorial Impedimenta), en la categoria d'àlbum il·lustrat.
- Lucia Berlin (Maual per a dones de fer feines/Manual para mujeres de la limpieza, L'Altra Editorial i Alfaguara ), en la categoria d'Altres Literatures.
- Alícia Kopf (Germà de gel, L'Altra Editorial), en la categoria de Literatura Catalana.