Gremi d'Hotels de Barcelona

Nou president del Gremi d'Hotels de Barcelona
13-06-2019
L’assemblea general del Gremi d’Hotels de Barcelona ha escollit Jordi Mestre com a nou president de l’entitat, en substitució de Jordi Clos, que ocupava el càrrec des del 1999.
En la seva primera intervenció com a president, Mestre s’ha marcat com a objectius de mandat “positivitzar el discurs envers el turisme, replantejar el PEUAT i millorar la qualitat i el perfil del turisme“. També ha indicat que té intenció d’impulsar la internacionalització del gremi i fomentar les relacions institucionals amb altres entitats associatives d’allotjament turístic d’Europa i de la resta del món.
Gremi d'Hotels de Barcelona

Primera cimera hotelera celebrada a Nova York
21-11-2018
Associacions hoteleres de les principals ciutats del món reclamen més fermesa per lluitar contra l’allotjament turístic il·legal

El Gremi d’Hotels de Barcelona ha participat els passats 18 i 19 de novembre a Nova York en una trobada amb les principals associacions hoteleres de diferents ciutats del món, per a lluitar contra els greus prejudicis que ocasiona l’allotjament turístic il·legal.
La reunió ha sigut impulsada per l’Associació Hotelera de Nova York, juntament amb el Gremi d’Hotels de Barcelona, les principals associacions hoteleres de París (AHTOP i GNI) i la Associació Hotelera del Montreal.
A la reunió s’han sumat associacions de veïns de Nova York afectats pels pisos turístics il·legals i, representants dels ajuntaments de Londres i Nova York.
“La trobada és molt important perquè, per primera vegada, les principals ciutats turístiques del món ens hem reunit per ficar sobre la taula els reptes que hem d’afrontar de forma conjunta, especialment el referit als greus prejudicis ocasionats per l’allotjament turístic il·legal” ha senyalat Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, que ha encapçalat la delegació barcelonesa acompanyat de Roger Callejà, director d’innovació, i Dídac Garcia, responsable d’assumptes europeus, ambdós també del GHB.
Gremi d'Hotels de Barcelona

El Gremi d'Hotels i MWCapital s'alien per potenciar la innovació del turisme
11-10-2018
Neix el Travel Innovation Hub
El fruit d'aquest acord és un programa d'activitats centrades en connectar amb 'hubs' internacionals, així com en compartir coneixements

La Fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i el Gremi d'Hotels de Barcelona han firmat un acord de col·laboració per potenciar la innovació del sector turístic català. El fruit d’aquest acord és un programa d’activitats anomenat Travel Innovation Hub, que busca construir una àmplia comunitat local en el sector de la innovació turística, centrada en connectar amb hubs internacionals, així com en compartir coneixements i recursos per aprofitar les sinèrgies.
Gremi d'Hotels de Barcelona

El Gremi d'Hotels de Barcelona a Hotrec
10-05-2018
El Gremi d'Hotels de Barcelona ja forma part, com a membre de ple dret, de l'associació europea d'hostaleria (HOTREC), que fa uns dies, durant la seva 76ª assemblea general, celebrada a Viena, va aprovar per unanimitat la candidatura presentada per la entitat que agrupa els membres del sector hoteler de la capital catalana. El reconeixement al Gremi d'Hotels de Barcelona és també el reconeixement a la qualitat de planta hotelera de la ciutat.
Gremi d'Hotels de Barcelona

Oposició a un possible increment de l'impost turístic
27-03-2018
El Gremi d'Hotels de Barcelona (GHB) va anunciar que s'oposa "completament" a un possible increment de l'impost turístic, tal com va plantejar Barcelona Global, l'associació que agrupa més d'un centenar d'empreses que asseguren treballar per la marca Barcelona . Una entitat que afirma lluitar en projectes de ciutat en les àrees d'emprenedoria i competitivitat, investigació, coneixement, cultura, turisme i impacte social.

El passat 21 de març, l'esmentada entitat va celebrar la 1st Barcelona Global Summit. En aquesta cimera es va proposar no només l'augment de la taxa turística, sinó també revisar l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) en els edificis complets d'apartaments.

El Gremi d'Hotelers va emetre ahir un comunicat contrari a l'increment de l'impost turístic: "No es pot plantejar un augment si actualment es desconeix completament on van destinats els recursos que reben i gestionen els municipis". També van rebutjar la proposta d'augment de l'IBI, ja que ho consideren una mesura que "actua contra aquells actors que ho fan bé i que afavoreixen la coexistència turística", alhora que reclama propostes que sí que afecten els actors que "no actuen bé i generen una afectació greu sobre els ciutadans ".

El GHB va dir que no se sent identificat amb Barcelona Global, ja que "no representa en cap àmbit ni aspecte als hotelers de Barcelona i, per tant, les seves propostes no es poden fer extensives a aquesta entitat". Va denunciar que va trobar a faltar que s'abordés durant la cimera la il·legalitat vinculada a l'allotjament turístic, "principal i greu problema que pateix la ciutat i que tantes ingerències provoca en la coexistència entre l'activitat turística i els seus habitants" . Per això van voler remarcar que, tot i que pogués haver donat la sensació de "ruptura" d'un bloc comú per la lluita contra la il·legalitat, "en cap cas es correspon amb la realitat, ja que el sector hoteler es manté ferm i inalterable en aquesta qüestió crucial per a Barcelona i els seus ciutadans ".
Gremi d'Hotels de Barcelona

El Gremi d’Hotels urgeix les administracions a activar mesures per aturar la davallada del turisme a Barcelona
25-01-2018
El Gremi d’Hotels de Barcelona ha presentat en roda de premsa les dades de tancament de l‘any 2017 del sector hoteler a la capital catalana. Pel president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos, “ha estat un exercici singular, que s’ha dividit en dos blocs, el primer semestre on s’han assolit uns resultats molt bons i el segon semestre amb unes xifres d’ocupació molt més baixes motivades per diferents aspectes”.
Clos ha atribuït la davallada d’aquest segon semestre a tot un seguit de factors, com ara les vagues a l’aeroport del Prat, els atacs a infraestructures turístiques, els atemptats del 17 d’agost a La Rambla de Barcelona i Cambrils, i la situació d’incertesa que es viu a Catalunya d’ençà l’1 d’octubre. Pel president del Gremi d’Hotels ”la trajectòria positiva assolida fins al mes de juliol ha compensat la davallada que s’ha produït en el darrers mesos de l’any”.
L’ocupació als hotels de Barcelona durant el 2017 s’ha situat en un 80%, la mateixa xifra registrada l’any 2016. El preu mig s’ha tancat en 138 euros, xifra que representa 7,5 euros més que l’any 2016. La facturació s’ha tancat amb un creixement del 6%, però s’ha vist greument afectada per les importants caigudes dels darrers mesos, que han estat al voltant del 15% als mesos d’octubre i novembre i del 25% al desembre. En el cas dels hotels de 5 estrelles, la facturació durant el mes de desembre ha patit una davallada del 35%. Els mercats d’origen més afectats han estat el domèstic, l’anglosaxó
i el visitant americà.

En aquest sentit, el president del Gremi d’Hotels ha demanat de manera rotunda als representants del govern municipal de l’Ajuntament de Barcelona que canviïn el seu posicionament sobre l’activitat turística a la ciutat amb l’objectiu de seguir garantint l’estabilitat econòmica de la capital catalana. Per a Clos s’ha de trobar un punt d’equilibri per garantir la convivència entre els ciutadans de Barcelona i els turistes que trien la nostra ciutat com a destinació turística. El president del Gremi d’Hotels de Barcelona ha fet una crida als responsables de l’equip de govern municipal perquè traslladin missatges contundents a l’opinió pública local i internacional que ajudin a percebre que Barcelona és una ciutat que estima el turisme i que vol seguir acollint a visitants de tot arreu.
Gremi d'Hotels de Barcelona

El sector hoteler celebra la sentència del Tribunal Suprem que impedeix que els portals de vacances anunciïn pisos il·legals
20-06-2017
El Gremi d’Hotels de Barcelona i la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya consideren que s’ha de posar fi, per la via judicial, als abusos i la impunitat d’aquesta bossa d’economia submergida
El Gremi d’Hotels de Barcelona, GHB,i la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya, ConfeCat, valoren de manera molt positiva la recent sentència del Tribunal Suprem que avala l’ordre de la Generalitat de Catalunya de prohibir a la plataforma d’allotjament turístic Homeawa anunciar pisos sense llicència. El Govern català obligava Homeawaya bloquejar o bé a suprimir, de manera definitiva,tots els apartaments publicats a la seva web que no estiguessin inscrits al registre de Turisme de Catalunya
Aquestes entitats consideren que la sentència del Tribunal Suprem dóna arguments a les administracions per tal que mostrin fermesa a l ́hora de defensar el turisme envers les especulacions que posen en risc la sostenibilitat d’aquest sector.
El Gremi d’Hotels de Barcelona destaca que Barcelona ha esdevingut la primera ciutat europea on s’obliga a les plataformes a impedir anunciar en els seus portals apartaments turístics que no disposin del seu número de registre corresponent. Per ambdues entitats, la sentència del Tribunal Suprem posa de manifest que el full de ruta traçat per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per acabar amb els allotjaments il·legals és el correcte. En aquest sentit, demanen a les administracions que segueixin treballant en aquesta línia que ha de permetre posar fi, per la via judicial, als abusos i la impunitat d’aquesta bossa d’economia submergida, que representa una competència deslleial pels allotjaments regulats

Des de fa més de quatre anys, el GHB dedica recursos propis per rastrejar els webs de diferents plataformes d’allotjaments turístics i per posar a disposició de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona els llistats dels pisos il·legals. Pel GHB, els més de 10.000 pisos il·legals (40.000 places) que hi ha a Barcelona representen una competència deslleial pels hotelers i també suposen un frau fiscal a gran escala.
Gremi d'Hotels de Barcelona

7a Edició Setmana de les Terrasses
25-05-2017
Un any més, arriba La Setmana de les Terrasses dels Hotels de Barcelona; 10 dies (del 2 a l’11 de juny) en els quals, com bé saps, l’ambient estiuenc s’instal·la a l’àtic de Barcelona per fer-te viure llargues tardes de diversió i gaudir, juntament amb amics i familiars, de totes les activitats culturals i d’oci programades a les terrasses dels hotels de la ciutat.

Setena edició
Aquesta iniciativa, que va néixer de la voluntat del Gremi d’Hotels de Barcelona de trencar el gel entre ciutadans i hotels, arriba enguany a la seva 7a edició amb 73 hotels participants (rècord històric!) i més de 250 activitats gratuïtes.
Música en directe, activitats infantils, balls, tallers de cuina i tapes gurmet, natació sincronitzada, activitats familiars, tasts gastronòmics, els vins més frescos i estiuencs de Cellers Torres i molt més t’esperen allà a dalt per celebrar l’arribada de l’estiu… On l’estrès, la calor i l’asfalt es converteixen en relax, en zones de sofàs, en vistes inèdites i rialles entre amics i familiars.

Anem d’hotels
Anar d’hotels és una moda que ha arribat per quedar-se; Potser perquè són espais on et sents de vacances només trepitjant-los o potser perquè ho veiem en les sèries de més glamur de Nova York, però la veritat és que anar d’hotels és una pràctica que guanya cada vegada més adeptes. Pujar a les terrasses suposa deixar enrere l’estrès del dia a dia de la ciutat, suposa gaudir de teus moments d’oci a l’aire lliure i suposa tenir unes vistes inèdites i espectaculars de Barcelona. És una experiència que no deixa de sumar!
Gremi d'Hotels de Barcelona

El Gremi d’Hotels estudia accions legals contra la suposada xarxa de pisos il·legals denunciada pels veïns del Casc Antic de Barcelona
20-04-2017

Els més de 10.000 pisos il·legals (40.000 places) que existeixen a Barcelona suposen una competència deslleial pels hotelers, representats pel Gremi d’Hotels de Barcelona (GHB), a més d’un frau fiscal a gran escala. Per aquest motiu, l’entitat està estudiant accions legals contra la suposada xarxa de pisos il·legals de la ciutat, descoberta el passat 29 de març per l’Assamblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS).

Des de fa més de quatre anys, el GHB està dedicant recursos propis per a rastrejar els webs AirBnB, Homeaway i altres plataformes per a posar a disposició de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya els llistats de centenars de pisos il·legals. El GHB demana a les administracions que adoptin mesures per acabar amb aquesta activitat il·legal, que és perjudicial pel descans dels veïns i que també incrementa el preu de l’habitatge, de lloguer i de compra.

A partir dels fets descoberts en el suposat pis il·legal del carrer Princesa 22, i un cop esgotada la via administrativa, el Gremi d’Hotels de Barcelona estudia emprendre accions legals contra els gestors i propietaris d’aquesta xarxa de 12 pisos il·legals. El GHB considera que aquestes pràctiques no són exclusives d’aquest cas, sinó que són habituals en els milers de pisos il·legals que encara operen a Barcelona.

Des del Gremi d’Hotels de Barcelona es vol posar fi, per la via judicial, als abusos i la impunitat d’aquesta bossa d’economia submergida, que suposa una competència deslleial pels allotjaments regulats, que paguen impostos i compleixen les normatives. Segons Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, “aquesta activitat il·legal suposa una estafa per a la societat, ja que els propietaris d’aquests pisos no paguen impostos i expulsen els veïns dels barris de la ciutat. A més, donen una molt mala imatge als turistes que ens visiten, forçant-los a ser còmplices ocultant la seva il·legalitat”.

Gremi d'Hotels de Barcelona

CEHAT ve con satisfacción los cambios normativos de Nueva York en relación a las viviendas para uso turístico
30-10-2016
El pasado viernes, la ciudad de Nueva York propuso una normativa sobre alquileres a corto plazo y justo antes que la ley pudiera sancionar a los propietarios que utilizan las plataformas violando las leyes del estado, Airbnb que es la mayor plataforma, propuso medidas de autorregulación en consonancia con lo que se está pidiendo desde CEHAT y la Patronal Europea HOTREC.

Esta ley restringe el anuncio de alquileres de apartamentos por periodos inferiores a un mes para luchar contra los hoteles ilegales, imponiendo multas de hasta 7.500 dólares a las plataformas que anuncien alquileres de menos de 30 días.

A fin de evitar que el proyecto fuera adoptado, Airbnb dijo aceptar que establecer un registro de viviendas era la manera más fácil de que el Estado pudiera hacer cumplir las normativas. El registro de la actividad de alquiler ha sido una demanda clave de los hoteleros desde hace años. Al mismo tiempo la plataforma también propuso eliminar a todos aquellos propietarios que tuvieran múltiples viviendas ya que eso significaba que era un caso significativo de actividad económica profesional.


HOTREC y CEHAT han venido solicitando que haya una clara diferencia entre actividad privada y actividad profesional. Esto también está en línea con las guías recientes de la Comisión Europea, donde se especifica que las rentas regulares de alquiler turístico deben ser también consideradas como actividad profesional para evitar que los profesionales se escapen de las regulaciones Europeas de protección de consumidores.
A pesar de esta última aceptación por parte de las plataformas, la ciudad de Nueva York aprobó la normativa tal y como estaba diseñada en un principio, pero es un signo positivo el que las plataformas estén dispuestas a contribuir de forma mucho más responsable a dar información y a la transparencia, lo cual evitaría los abusos y la economía sumergida.
Gremi d'Hotels de Barcelona

El Gremi d'Hotels de Barcelona presenta les seves al·legacions al Pla Especial Urbanístic d'Allotjament Turístic
25-07-2016
Els hotelers rebutgen la situació de "disconformitat urbanística" en la que queda gran part de la planta hotelera com a conseqüència de la disposició transitòria tercera, que es troba recollida a l'aprovació inicial del PEUAT

Després d'analitzar el contingut de la proposta, el Gremi d'Hotels de Barcelona destaca el seu rebuig a la situació de disconformitat urbanística en la que queda un percentatge molt elevant de la planta hotelera com a conseqüència de la Disposició transitòria tercera, que es troba recollida a l'aprovació inicial del PEUAT.
Aquest aspecte afecta negativament a gairebé tot el sector de l'hostaleria, ja que la conseqüència de la seva aplicació és la impossibilitat real de renovar i/o actualitzar la planta hotelera actual.
Aquest factor és molt important, ja que està en joc el deteriorament de la imatge de Barcelona i el seu desenvolupament econòmic.
Així mateix, el sector considera que aquest Pla hauria de propiciar la resolució d'aspectes clau per a la ciutat, com ara l'eradicació dels pisos turístics il·legals, que creix de manera descontrolada i posa en greu perill la qualitat de la destinació i la convivència veïnal amb l'activitat turística. A més, el sistema no reglat ha fomentat l'economia submergida i el frau laboral i fiscal, sense assegurar les garanties al consumidor.